Tvorovi

spadaju u izrazito drage kućne ljubimce sa vrlo malom tendencijom agresije, odnosno vrlo velikom tolerancijom prema djeci i ostalim kućnim ljubimcima. U Americi tvorovi pripadaju jako omiljenoj vrsti kućnih ljubimaca a kod nas im je broj vrtoglavo porastao u posljednih par godina.

Tvorovi i njihova fiziologija

životni im je vijek poprilično kratak ako se uspoređuje sa psima i mačkama. Kako vrsta imaju tendenciju obolijevanja u mladosti, što vlasnici lako zamjećuju. Kako kućni ljubimac zahtjeva minimalno opreme: kutiju u kojoj obavlja nuždu i kavezić u koji će se zatvoriti prilikom putovanja. Izrazito su zahvalni kao kućni ljubimci jer ukoliko se vlasnik odlući preko vikenda skočiti na put dovoljno im je ostaviti posudu sa hranom i vodom te posdu za nuždu što će im biti sasvim dovoljno i nije potrebno tražiti poseban smještaj.

 

Tvorovi i tjelesna temperatura

Normalna tjelesna temperatura im je rektalno  37.8 – 40 C.

 

Prehrana tvora

Zapravo prehrana tvorova je po prilično jednostavna. Hrani se gotovim suhim granulama namijenjenim za tvorove. U slučaju da nemate takvu hranu na izboru onda se trebate odlučiti za hranu koja sadržava veću količinu energije, odnosno masti te kvalitetne proteine u manjoj količini vlakna i ugljikohidrate. Treba biti jako oprezan prilikom ostavljanja hrane i sitnih igračaka u okolini tvora jer radi svoje radoznalosti često mogu pojesti i stvari koje nisu za jelo.

 

Tvor i preventivna cjepljenja

Bjesnoća

– obavezni su je cijepiti ukoliko putuju izvan granica RH, u protivnom ostaje kao preporuka za one tvorove koji sa vlasnikom izlaze van.

Štenećak

– moguće ih je cijepiti i zaštititi protiv ove zarazne bolesti

Crijevni paraziti

– vrlo su rijetka pojava u tvorova za razliku od psa i mačke, pa se terapija provodi na temelju sumnje i koprološke pretrage.

 

Bolesti u tvorova

Želučno crijevne bolesti

Gastritis i želučni ulkus – sporadično se može pojaviti uslijed konzumacije neadekvatne hrane , toksina, stranog tijela, bakterija ( Helicobacter m.i. ) i dr.

Strano tijelo u želucu i crijevima- vrlo često oboljenje u tvorova iz razloga što u igri ili svojoj radoznalosti progutaju predmete koji nisu za jelo. Rendgenom se postavlja dijagnoza a operativno se vadi strano tijelo iz želuca ili crijeva

Proljevi- diareje- mogu biti uzrokovane bakterijama ( Salmonela ), mycobakteriama, campilobakteriama, virusima i dr. Dijagnoza se postavlja na temalju kliničkog pregleda, laboratorija i u pravilu je potrebno liječenje.

Jetrena oboljenja- mogući su tumori, lipidoze, limfatični hepatitisi, toksikacije i infekcije. Nakon dijagnoze obavezno se pristupa liječenju.

Bolesti mokračnih puteva u tvorova

Bolesti bubrega- mogu biti upale, tumori, ciste, hidronefros, kamenci… Nakon dijagnostike također se pristupa obaveznom liječenju.

Mokračni mjehur- može oboliti od upale, tumora, mokračnih kamenaca, mokračnih kristala…

Prostata- pojavljuju se ciste, tumori

Otrovanje estrogenom- ovo oboljenje karakteristično jeza ženske tvorove. U vrijeme spolne zrelosti one se počnu tjerati i u koliko se ne spare one ostaju u fazi estrusa ( kada je razina estrogena izrazito visoka ). Visoki estrogen počinje djelovati toksično na hematopoetsko tkivo ( tkivo koje stvara krvne stanice ). Uslijed hypoplazije koštane srži dolazi do uginuća unutar 2-6 mjeseci po pojavi  prvih znakova tjeranja. Kako se ovo ne bi dogodilo potrebno je ženkice sterilizirati prije prvog tjeranja.

Piometra- gnojna upala maternice koja se dijagnosticira kao u pasa i mačaka, terapija je ista