Zdrav imunološki sustav

Zdravi organizam u vječitoj je borbi protiv virusa i bakterija. Njegova borba temelji se na antitjelima i sve dok imunološki sustav reagira pravilno organizam ostaje zdrav.

Mehanizam nastanka alergijske reakcije

 

U slučaju preburne reakcije imunološkog sustava na alergen ili reakcije organizma na krivo prepoznati alergen javlja se ALERGIJA u psa i mačke. Dakle, na alergen organizam odgovara stvaranjem antitjela koje zovemo immunoglobulin E ( IgE ) koji se dalje vežu na mastocite kojih najviše ima u: koži, očima, nosu, plućima i probavnom sustavu ( želucu i crijevima ). Kada se antitijelo veže za antigen dolazi do stvaranja histamina koji dalje stvara alergijsku reakciju. Alergijska reakcija može nastati odmah ili nakon više sati a  simptomi se prvo i najjače pojavljuju na mjestu ulaska alergena.

Simptomi alergije i područje manifestacije

Ukoliko se npr radi o peludu ili drugoj vrsti aerosola simptomi su najjače izraženi na sluznici nosa, oči i potom pluća. Vlasnik može uočiti da njegov pas ili mačka počne kihati, pri čemu izbacuje bistri sadržaj a kasnije ovisno o snazi alergijske reakcije sadržaj može postati i krvav. Slijedeći simptom je brisanje njuškice o pod ili grebanjem prednjom nogom po očima i njuškici što je rezultat na jaki svrbež tog područja. Alergijski simptom na očima oćitava se otečenjem kapka, sluznice i pojačanim bistrim iscjedtkom. Reakcija može ostati lokalna ili dalje se proširiti na cijeli organizam. U slučaju daljnjeg širenja najprije je pogođen dušnik koji može početi oticati a potom i pluća gdje su simptomi puno teži: otežano i ubrzano disanje, povišena tjelesna temperatura, uzbuđenost životinje i povračanje.

Ukoliko se radi o alergiji na pojedine prehrambene sastojke promjene prvenstveno nastaju u želučno-crijevnom sustavu. Najčešći simptom je povračanje i proljev. Opet reakcija može ostati liokalna ili se proširiti na cijeli organizam.

Kod trava ili drugih kontaktnih alergena ( kemikalije, paraziti, neprirodni materijali-sintetika ) alergijske reakcije pojavljuju se na koži u obliku: uzdignute dlake, svrbeza, crvenila.

Alergološko testiranje

U Veterinarskoj bolnici mogu se napraviti slijedeći alergološki testovi putem krvi:

1) dokazivanje pojedinih alergena
DERMATOPHAGOIDES FARINAE (KUĆNA GRINJA), DERMATOPHAGOIDES PTERONYSSINUS (KUĆNA GRINJA), TYROPHAGUS (GRINJA), LEPIDOGLYPHUS (GRINJA), ACARUS (GRINJA), ASPERGILUS (PLIJESAN), PENICILLIUM (PLIJESAN), CLADOSPORIUM (PLIJESAN), ALTERNARIA (PLIJESAN), MJEŠAVINA TRAVA*, RAŽ, DIVLJI PELIN, TRPUTAC, JOHA, BREZA, LIJESKA, SLINA BUHE.
*PIRIKA, LISIČJI REP, FRANCUSKI LJULJ, STOKLAS, LIVADNA VLASULJA, ENGLESKI LJULJ, MAČJI REPAK,MEDUNIKA, TROSKOT, MIRISAVKA, KLUPČASTA OŠTRICA
2) TESTIRANJE ALERGENA NA HRANU KOD  PASA I MAČAKA (IGG/IGM)

govedina, konjetina, svinjetina, janjetina, patka, piletina, riba, mlijeko, jaja, kukuruz, pšenica, soja, ječam, riža, zob.