Hormonalni i metabolički problemi kože

i kod pasa i kod mačaka mogu uzrokovati teške promjene na koži

hormonalni poremećaj u psaHormonalni poremećaj i dermatoze

iako je malo vlasnika pasa i mačka upoznato da hormoni mogu uzrokovati teške probleme na koži ovi problemi nisu rijetki. Upravo iz razloga što su promjene na koži uzrokovane promjenama u hormonalnom sustavu kažemo da su ove dermatoze unutarnjeg podrijetla.

Dermatoze mogu biti vezane uz slijedeće hormonalne bolesti:

Hyperadrenocorticism ( Cushing’s )

ovo je bolest koja zahvaća nadbubrežnu žlijezdu. Uzrok oboljenja mogu biti lijekovi ( ukoliko je pas ili mačka koristila kroz duže vrijeme kortikosteroide ), tumori ili ciste nadbubrežne žlijezde.

Simptomi Hyperadrenocorticism ( Cushing’s )

vlasnici se najčešće obraćaju za pomoć kad vide sljedeće simptome: jaće opadanje dlake, područja na koži bez dlake, mjenjanje boje kože, učestalo uzimanje vode, učestalo mokrenje i dr.

Liječenje Hyperadrenocorticism ( Cushing’s )

Prvo se mora pronaći uzrok hiperadrenokorticizma. Ukoliko se radi o tumoru nadbubrežne žlijezde onda se ona operativno tumor uklanja. Ukoliko je uzrok pretjerano korištenje kortikosteroida onda se životinji mora postepeno ukinuti korištenje tog lijeka i zamjeniti sa drugom terapijom ovisno o uzroku korištenja kortikosteroida.

hormonalni poremećajHipotiroidizam ( Hypothyroidism )

je oboljenje koje zahvaća  štitnu ( tiroidnu ) žlijezdu.

Simptomi hipotiroidizma 

vlasnici zapažaju da dlaka pojačano opada dok ne ostanu dijelovi kože skroz bez dlake, koža može dobiti i drugačiji pigment. S obzirom da se radi o sustavnom oboljenju životinja je letargična, deblja se, ima reproduktivne probleme i probleme sa neuro-muskularnim sustavom

Liječenje hipotiroidizma

liječe se sekundarne infekcije kože i daju se hormoni za hipotiroidizam

 

Dermatoze uzrokovane spolnim hormonima

Problemi sa kožom mogu nastati uslijed pretjerane produkcije spolnih hormona.

Simptomi dermatoze

pojava bezdlačnih područja koja u početku ne svrbe ali razvojem sekundarnih infekcija i seboreje pojavljuje se i svrbež. Koža mjestimično može ostati tamnije pigmentirana.

Lijećenje dermatoze

kastarcija