Mikrobiološka pretraga – antibiogram i wood

 

 

Antibiogram Antibiogram

je laboratorijska metoda određivanja osjetljivosti pojedinih bakterija na razne skupine antibiotika.

Izrada antibiograma

Za ovu metodu potrebno je najprije uzeti bris ili dio uzorka ( mokraće, eksudat…) , sa mjesta na kojem se želi utvrditi vrsta bakterije i njezina osjetljivost na antibiotike. Nakon toga radi se nasađivanje uzorka na hranjivu podlogu. Takva podloga stavlja se u inkubator na optimalnu temperaturu. Period čekanja da “izrastu” bakterije ovisi o njenoj vrsti. Nakon što su se bakterije umnožile radi se detekcija bakterija i ona se opet presađuje na novu hranjivu podlogu. Na tu podlogu istovremeno se stavljaju i diskovi sa različitim skupinama antibiotika. Nakon par dana vrši se očitavanje rezultata tj. očitava se koji antibiotik  najsnažnije djeluje na izoliranu vrstu bakterije.

Ovakva metoda dijagnostike pokazala se izuzetno korisnom u recidivirajućim upalnim procesima kod kojih se već prije koristio antibiotik ali nije nije uspio do kraja izvršiti izlječenje.

Mikrosporoza

 

Wood pretraga

je pretraga posebnom wood lampom koja svijetli ultravioletnim zrakama valne duljine 253,7nm filtriranim kroz filter kobalta ili nikla. Pregled nije invazivan a daje nam puno podataka o vrsti uzročnika na dlaci i koži.

 

Mikrosporoza

 

 Način pretrage wood-om

Pregled životinje se radi u mračnom prostoru a dlaka i koža se izlažu UV zrakama. Pod utjecajem UV zraka Wood-ove lampe dlaka i koža zaražene mikroorganizmom počinje svijetliti žuto-zelenom bojom u 30% – 80 % izolata gljivice Microsporum canis. Florescencija mikroorganizma nastaje kao posljedica metabolita tryptophana kojeg produciraju gljivice.

 

 

Mikrosporoza

 

Ukoliko su mikroorganizmi smješteni dublje u koži ova metoda nije dovoljna za dijagnostiku već se obavezno mora nadopuniti drugim pretragama.