Operacije mokraćnog sustava

obuhvaća bubrege, mokraćni mjehur i mokraćnicu

Operacije bubrega u psa i mačke

 

Učestalo mokrenje

Nefrektomija ( otklanjanje bubrega )

radi se kod oboljenja kao što su: pielonefritis, ciste bubrega, hidronefrosa, tumora i dr. kada je uništeno funkcionalno tkivo i bubreg više nema nikakvu funkciju.

Simptomi

su različiti ali najčešće se ističu: učestalo mokrenje ili izostanak mokrenja, konzumiranje velike količine vode, gubitak apetita, povišena temperatura, potištenost, povraćanje…

 

Kamenci u bubregu kod psa i mačke

Kamenci u bubregu mogu nastati iz brojnih razloga a problem je što svojim postojanjem i širenjem uništavaju okolno tkivo bubrega što dalje može dovesti do njegovog potpunog uništenja.

Simptomi bubrežnih kamenaca

pas i mačka pokazuju: depresija, anoreksija, krv u mokraći i jaka bol u području bubrega.

Terapija bubrežnih kamenaca

svodi se na što prije operativno uklanjanje bubrežnog kamenca

 

Puknuće mokraćnog mjehura

To je stanje koje nastupa najčešće uslijed traume, međutim može biti i posljedica začepljenja mokraćnice i nemogućnosti oticanja mokraće iz mokraćnog mjehura. Začepljenje mokračnice ( uretre ) najčešće nastaje u muških životinja jer im je mokračnica užeg promjera nego u ženskih životinja. Razlozi mogu biti: zastajanje mokraćnog kamenca i upalno oticanje mokračnice u tom području, akutno oticanje prostate u psa ili mačora, krvni ugrušak iz mokraćnog mjehura, dio odlomljenog tumora iz mokraćnog mjehura ili tumor u mokračnici i dr. Puknuće mokraćnog mjehura se dijagnosticira ultrazvučnim snimanjem ili rendgenski. Kod rendgenološkog snimanja prvo se pas / mačka snimaju u bočnom položaju nativnim rendgenskim snimanjem a potom pri sumnji na puknuće mokraćnog mjehura radi se kontrasno snimanje ili ultrazvuk.

Simptomi puknutog mokraćnog mjehura

kod psa i mačke nastupa: bolnost u području mokraćnog mjehura, povišena temperatura, apatija, gubitak apetita, nemogućnost mokrenja.

Terapija kod puknutog mokračnog mjehura

sanacija je moguća jedino hitnom operacijom.

Mokraćni kamenci

Kamenci u mokraćnom mjehuru

Nastaju kao posljedica taloženja mokraćnih kristala. Iz tog razloga bitno je terapirati psa ili mačku čim se ustanove kristali u mokraći a ne čekati da se stvore mokraćni kamenci koje j potrebno operativno odstraniti.

Simptomi nastali od mokraćnih kamenaca u mokraćnom mjehuru

bolnost prilikom mokrenja, krv u mokraći, pas / mačka piju puno vode i učestalo mokre ili pokušavaju mokriti i jako tiskaju a ne mogu se pomokriti, proširenje trbuha u području mokraćnog mjehura, povremeno nekontrolirano curkanje mokraće itd.

Terapija mokraćnih kamenaca

operativno uklanjanje mokraćnih kamenaca.

 

Tumori mokraćnog mjehura

Najčešće nastaje u starijih pasa i mačaka. Dijagnoza se postavlja na temelju pretrage mokraće, krvi, rendgena i ultrazvuka.

Simptomi tumora mokraćnog mjehura

krvavo mokrenje, jako tiskanje prilikom mokrenja i učestalo mokrenje.

Terapija tumora mokraćnog mjehura

operativnao uklanjanje tumora iz mokraćnog mjehura