Operacije nosa i ždrijla

obuhvaćaju sljedeće operativne zahvate na psima i mačkama

Sužene nozdrve

hrkanje u psa - operacija nozdrvaNeke pasmina pasa mogu imati problema sa disanjem kod veći vrućina, fizičkih napora ili uzbuđenja. U te pasmine pripadaju prvenstveno brahiocefalične kao npr: buldozi, mops, boston terijeri, pekinezeri… međutim čak i mačke mogu imati te probleme.

Simptomi suženih nozdrva

Vlasnici zapažaju kako njihov pas teško uvlači zrak pa otvara usta i nastavlja disati na njih. Tada se može javiti kašalj, prilikom udisaja zvuk poput hrkanja, piljenja drva ili čak roktanja. Psi i mačke sa ovim problemom često za vrijeme spavanja doista i hrču što vlasnike često dovodi do ludila.

Ovaj problem nastaje uslijed suženih nozdrva između kojih životinja ne može uvući dovoljno potrebnog zraka pa ulaze napor prilikom udisaja. Vlasnici tada mogu zamijetiti kako se nozdrve sužavaju i šire ovisno da li životinje udišu ili izdišu.

Terapija suženih nozdrva

Operativnim putem vrši se plastična kirurgija na nozdrvama kako bi se promijenio njihov oblik i omogućilo se lakše uvlačenje veće kolićine zraka u donje dišne puteve. Problem sa suženim nozdrvama trebao bi se riješiti što prije, još dok su psi i mačke mladi jer kasnije se mogu javiti i slijedeće komplikacije kao npr: produženo meko nepce uslijed sile potrebne za uvlačenje dovoljne količine zraka. Tada problem sa teškim disanjem dodatno rješava kirurški ne samo na nozdrvama već i na mekom nepcu.

 

Produženo meko nepce – hrkanje u psa

Ovo oboljenje zahvaća u 80% slučajeva brahiocefalične pasmine pasa kao što su: engleski i francuski buldozi. Poremećaj se očituje u dišnim traktu sa problemima kao što su: kolaps ždrijela, suženje ždrijela, izvrnuće ždrijelne vrečice,  suženje dušnika i kolaps dušnika.

Simptomi produženog mekog nepca

vlasnik prepoznaje: otežano udisanje zraka koje je produženo, hrkanje za vrijeme uvlačenja zraka, kašalj, brzo umaranje za vrijeme vrućina, napora i uzbuđenja jer životinja ne može uvući dovoljnu količinu zraka.

Terapija produženog mekog nepca

rješava se jedino kirurški

 

Ozljede nosa

Traume ili ozljede nosa mogu nastati prilikom udarca, ugriza ili provlaćenja i guranja njuške u rupe ili manje otvore, udisanjem stranih predmeta.

Simptomi ozljeđenog nosa

vlasnik zapaža: krvarenje, strugotine, oderotine, otežano disanje ili krvavo kihanje

Terapija ozljeđenog nosa

jedino kirurška

 

Oronazalne fistule

kašalj u mačke - operacija usne šupljineNastaju uslijed oštećenja zuba ( puknuće ), karijesa, zubnog kamenca. Infekcije se tada šire iz usne šupljine duž zuba u zubnu alveolu, okolno zubno tkivo, kosti, sinuse pa sve do nosnih prohoda. Najčešće se javlja kod očnjaka ali mogu biti zahvaćeni i drugi zubi.

Simptomi oronazalnih fistula

vlasnik zapaža: učestalo šmrcanje, kihanje ponekad sa sadržajem krvi, jako neugodan zadah iz usta i nosa. Životinja više ne želi jesti tvrđe stvari, pokazuje bolnost prilikom diranja glave pogotovo oko područja usta i nosa.

Terapija oronazalne fistule

jedino kirurška obrada, prema potrebi i plastična kirurgija desni i kosti ukoliko je defekt veći.

 

 

Teške kronične upale nosnih prohoda i sinusa

Ovi problemi nastaju uslijed jakih infekcija koje se ne liječe pravovremeno ili sa pravilnom terapijom, pa se infekcija iz gornjih dišnih puteva seli u sinuse glave.

Simptomi kronične upale nosnih prohosa i sunusa

vlasnik zapaža: neugodan miris priliko disanja psa ili make, gnojni iscjekak iz nosa, učestalo kihanje, apatija životinje uslijed bolnosti.

Terapija kronične upale nosnih prohosa i sunusa

treponacija sinusa i direktna aplikacija medikamenata u zahvaćene sinuse

 

Tonzilektomija – uklanjanje mandula

Upala mandula ( tonzila ) najčešće je obostrana i karakterizira je otečenje i crvenilo.

Simptomi upale mandula

vlasnik zamjećuje:  kašalj kao da pas ili mačka žele nešto izbaciti iz grla, slabiji apetit ( biraju tekuću i kašastu hranu ), otečenje u području grla, apatija, bolnost u području grla, neugodan miris iz usta

Terapija upale mandula

akutnih slučajeva je antibiotska, prema potrebi može se uzeti i bris i napraviti antibiogram, međutim u kroničnih i težih slučajeva radi se tonzilektomija tj. operativno uklanjanje mandula.