Operacije probavnog sustava

obuhvaća prvenstveno želudac i crijeva, potom jetru i gušteraću.

Operacija želuca kod psa i maćke je vrlo česta, a najčešći problemi zbog kojih dolaze su slijedeći:

 

Strano tijelo u crijevuStrano tijelo u želucu psa ili mačke

Strano tijelo u želudac dospjeva iz više razloga: kod štenaca i mačića to je najčešće radoznalost i neiskustvo jer prilikom ispitivanja nepoznatih stvari oni ih stavljaju u usta i grickaju, koji put iz dosade ih rastrgaju a dijelove pojedu. Kod odraslih uzrok može biti: nenadano gutanje prilikom igre; u zaigranosti zabace glavu dok se u ustima nalazi strano tijelo koje potom zabunom gutnu, iz dosade žvaču dijelove i gutaju, neke igračke imaju miris koji privuče psa / mačku da tu igračku pojedu, u šetnji nalaze stvari koje također miriše drugačije od njihovih dosadnih svakidašnjih “kuglica” za jelo pa ih gutaju, neki poremećaji mogu uzrokovati alotriofagiju ( nastrani apetit ) pa jedu skoro sve do čega dođu. Bez obzira na uzrok, strano tijelo ostaje u želucu a njegova veličina, oblik i oštrina rubova ovisi hoće li uzrokovati simptome ili ne. Najčešće ono ljubimcu uopće ne smeta do trenutka kada se pojavi ili upala želuca ili kada strano tijelo krene prema crijevu pa zapne na prijelazu želuca u crijevo. Dijagnoza se najčešće postavlja RTG ili gastroskopijom. 

Simptomi stranog tijela u želucu

učestalo povraćanje, nemogućnost prolaska hrane u crijevo pa povraća hranu koju je netom pojeo ili nemogućnost prolaska vode pa povraća i svu vodu koju popije. Vrlo često takvi ljubimci imaju potrebu za puno vode kako bi to strano tijelo progurali dalje ili podražili želudac na povraćanje i izbacivanje stranog tijela.

Terpija stranog tijela u želucu 

najčešće je operativno vađenju stranog tijela iz želuca dok kod manjih prvo se pokušava gastroskopski dohvatiti i izvaditi strano tijelo

 

Torzija želuca u psa

ovo oboljenje redovito nastupa u velikih pasmina pasa a nastaje kao posljedica punjenja želuca i valjanja psa ili igre neposredno poslije obilnog obroka. Ligamenti želuca se rastežu i želudac se rotira sam oko svoje osi. Dijagnoza se postavlja na temelju anemneze, kliničke slike i rendgena. Ovisno o stupnju rotacije simptomi su jače ili slabije izraženi.

Simptomi torzije želuca

apatija, bolnost u području želuca, ukočen hod, pogotovo bolan hod prilikom spuštanja niz stepenište, naglo širenje u području trbuha.

Terapija torzije želuca

Ovo stanje zahtjeva mentalni operacijski zahvat jer u protivnom može doći do pucanja želuca, šoka od bolnosti i pritiska na krvne žile.

 

Čir želuca u psa i mačke

duboku rana u sluznici želuca koji put nije moguće izliječiti medikamentozno pa se pristupa kirurškim odstranjivanjem tog dijela želuca kako bi se napravila prevencija da ne dođe do pucanja stjenke želuca. Dijagnoza se postavlja ili rendgenološki ili gastroskopski.

Simptomi čira želuca

učestalo povraćanje sa primjesama krvi, apatija, mršavljenje

Terapija čira želuca

operativna ukoliko medikamentozno nije dalo zadovoljavajućih rezultata

 

Operacije crijeva u psa i mačke najviše obuhvaća probleme kao što su:

 

Strano tijelo u crijevu

strano tijelo u crijevo dospijeva iz želuca. Simptomi nastupaju kada dođe do potpune ili djelomične obstrukcije ( začepljenje- ileus ) crijeva. Dijagnoza se postavlja rendgenoskim snimanjem.

Simptomi stranog tijela u crijevu psa ili mačke

bolnost u području crijeva, ukočen hod, povišena temperatura, povraćanje, proljev, gubitak apetita i dr.

Terapija stranog tijela u crijevu psa ili mačke

strano tijelo, ovisno o procjeni stručne osobe, pokušava se progurati medikamentozno ( laksativima ), no ukoliko nema pozitivnih pomaka ili se u stolici pojavi krv radi se hitno operativno vađenje stranog tijela.

 

Strano tijelo u crijevuZapletaj crijeva ( ileus )

to je stanje kod kojega se dio crijeva zapelja samo oko sebe. Dijagnoza se postavlja rendgenološki uz upotrebu kontrasnih sredstava. Nastaje iz brojnih razloga a simptomi ovise o tome da li je došlo do potpunog prekida prohodnosti sadržaja ili djelomičnog.

Simptomi zapletaja crijeva

U pravilu pas i mačka reagiraju jakom i naglom bolnošću, povraćanjem, proljevom i povišenom temperaturom.

Terapija zapletaja crijeva

jedino kirurška obrada

 

Invaginacija ( uvrnuće ) crijeva

To je stanje kod kojega se dio crijeva uvlači u lumen samog crijeva ( kao kad se skida rukavica pa prsti ostaju u lumenu ). Uzroci su brojni: strana tijela, jaka bolnost i rastezanje dijela crijeva u širinu. Dijagnoza se može postaviti samo rendgenološki uz pomoć kontrasnih sredstava.

Simptomi uvrnuća crijeva

apatija, pas ili mačka nemaju apetita, povraćaju, prekid stolice,  jaka bolnost u trbuhu, povišena temperatura pa krvava stolica neugodnog mirisa.

Terapija uvrnuća crijeva

samo kirurška.

 

Operacije anusa i rektuma

 

Prolaps rektuma

pojavljuje se sekundarno kao posljedica jakog pritiska nastalog zbog urogenitalnih ili anorektalnih bolesti.

Terapija

jedino moguće kirurški.

 

Perianalni tumori

brojni su uzroci njihovog nastanka. Neki od tumora perianalne regije mogu biti i pod utjecajem spolnih hormona pa se preporuča patohistologija po obavljenom odstranjivanju tumora.

Simptomi perianalnih tumora

Vlasnici često zamjećuju da se pas vuče guzom po podu, krvarenje nakon obavljanja stolice, učestalo lizanje u toj regiji, učestalije stolice, jako i dugo tiskanje priliko obavljanja velike nužde, rijetke stolice… 

Terapija perianalnih tumora

operativno uklanjanje

 

Perianalne fistule

brojni su uzroci njihovog nastanka a najčešće nastaju uslijed: pucanja analne žlijezde, pucanja tumora perianalne regije, infekcija…

Simptomi perianalnih fistula

lickanje, grickanje, vučenje guze po podu, uznemirenost, učestala stolica…

Terapija perianalnih fistula

rješava se kirurški

 

Analne žlijezde

analne žlijezde mogu činiti problem i u psa i u mačaka.

Simptomi analnih žljezda

grickanje, lickanje ispod repa a ako ne dohvate to područje onda ližu i grickaju stražnje noge, but. Može se pojaviti i krv na kraju stolice.

Terapija analnih žljezda

Pražnjenje analnih žlijeza moguće je u slučaju njihove prepunjenosti. Po sadržaju se odlučuje da li je potrebna još neka dodatna terapija. Ukoliko analne žlijezde nije moguće isprazniti uslijed pretvrdog sadržaja onda se radi ispiranje. Ukoliko je došlo do pucanja analne žlijezde onda je potrebno što prije napraviti kiruršku obradu. Analne žlijezde zbog učestalih upala i pražnjenja mogu se operativno i odstraniti a da to dalje nikako negativno ne utječe na život psa ili mačke.

 

Perianalna hernija

nastaje uslijed jakih sila prilikom pražnjenja crijeva. Popuštaju mišići koji čine zid u stražnjem dijelu zdijelice i crijevo se ispupči pod kožu u području anusa.

Simptomi perianalne hernije

nemogućnost pražnjenja crijeva, bolnost tog područja, učestalo tiskanje kao da pas hoće obaviti stolicu.

Terapija perianalne hernije

jedino je moguća operativnim putem

 

Operacije jetre

Kirurgija na jetri najviše se svodi na kirurško odstranjivanje tumora, cista, žučnih kamenaca.

Tumor jetreTumor na jetri u psa i mačke

Sumnja se postavlja na temlju kliničke slike dok se dijagnoza postavlja: hematološki, ultrazvučno i rendgenološki. 

Simptomi tumora jetre

povraćanje, povremene proljeve, vjetrove, mršavljanje psa ili mačke, gubitak apetita, žutilo vidljivih sluznica, promjena u boji mokraće.

Terapija tumora jetre

prvenstveno je operativno odstranjivanje a potom i pato-histologija kako bi se dijagnosticiralo o kojoj vrsti tumora se radi te kakve su daljnje prognoze glede bolesti.

 

Ciste na jetri

mogu biti iz brojnih razloga. U pravilu ne izazivaju simptome niti bolest osim ukoliko nisu upalnog podrijekla, ne pritišću na vitalne krvne žile, žučne puteve ili samo tkivo jetre koje potom pod pritiskom propada. Dijagnostika se postavlja na temelju kliničke slike, hematologije, ultrazvuka i rendgena. 

Simptomi cista na jetri

variraju od gore navedenih problema koje mogu uzrokovati.

Terapija cista na jetri

U slučaju pojave simptoma jedina terapija je operativno odstranjivanje

 

Žučni kamenci

mogu se pojaviti i kod psa i kod mačke. Uzroci nastanka su brojni. Dijagnoza žučnih kamenaca se postavlja na temelju: kliničke slike, hematologije, pretrage stolice i mokraće, ultrazvuka i rendgena. 

Simptomi žučnih kamenaca

gubitak apetita usljed mučnosti, povraćanje, promjena u boji stolice i mokraće.

Terapija žučnih kamenaca

može se pokušati promjenom hrane, homeopatijom kako bi se kamenci probali otopiti ukoliko terapija ne pokaže rezultate onda se ide na operativno vađenje.

 

Kirurgija gušterače ( pankreasa )

obuhvaća: tumore, abscese i pseudociste.  Dijagnoza se postavlja:  na temelju kliničke slike, hematologije, pretrage stolice, ultrazvuka i rendgena.

Simptomi gore navedenih problema

vlasnici zamjećuju sljedeće: mršavljnje, uz pojačani apetit a poslije su psi i mačke bez apetita, nastrani apetit ( psi i mačke jedu hranu koja nije za jelo ), mekša do proljevasta stolica, vjetrovi, povraćanje, apatija, bolnosti u području trbuha.

Terapija

antibiotska, probitotska, kirurška.