Operacije na spolnom sustavu

sterilizacija i  kastracija, carski rez, operativno liječenje upala spolnog sustava, odstranjivanje tumora i dr.

Sterilizacija kuje i mačke

Sterilizacija i kastarcijaSterilizacija je uklanjanje jajnika u ženka kako one ne bi koncipirale ( začele ). Redovito se preporuča tu operaciju izvesti neposredno prije prvog tjeranja kako bi se smanjile sve moguće nuspojave sterilizacije. Sterilizacija kuja i mačaka preporuča se prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Ukoliko se sterilizacija napravi prije prvog tjeranja gotovo su nikakve šanse za oboljenjima poput: tumori sisa, piometra i tumori maternice. Što se sterilizacija napravi u kasnijoj dobi kuje ili mačke to su šanse veće za tim oboljenjima unatoč sterilizaciji. Promjene ponašanja nema ukoliko se sterilizacija napravi prije prvog tjeranja dok neke kuje i mačke mogu postati mirnije i sklonije debljanju ako se ta operacija napravi u kasnijoj dobi. Zapravo, tako rano napravljena sterilizacija zadržava više šteneće ponašanje u kućnih ljubimaca, što bi značilo da su više zainteresirani za vlasnika a ne za druge životinje i njihove mirise.

 

Kastarcija psa i mačora

Kastracija i sterilizacijaKastracija je otklanjanje testisa u psa ili mačora. Ova operacija također se prvenstveno radi iz medicinskog razloga a ne komocije vlasnika da pas ne bježi i zapišava. Kastracijom se otklanjaju zdravstveni problemi koji nastaju u starijoj dobi poput: upale prostate, ciste po prostati, tumori prostate, kožna oboljenja i drugi tumori vezani uz spolne hormone. Ovom vrstom operacije smanjuje se vjerovatnost agresije u muških životinja iz razloga što druge mužjake ne smatraju konkurencijom na terenu. Kastraciju je također najbolje napraviti u ranijoj dobi oko 7 mj kad pas ili mačak još nisu ušli u spolnu zrelost. Što se kastaracija kasnije obavi to je veća vjerovatnost nuspojava poput promjena ponašanja i debljanja.

 

Piometra ( gnojna upala maternice )

Piometrom se smatra punjenje lumena maternice sa gnojem. Više je uzroka nastanka ali redovito nastaje kod nesteriliziranih kuja, rjeđe mačaka. Dijagnoza se postavlja na temelju rendgena ili ultrazvuka

Simptomi piometre

vlasnik zapaža naglo debljanje životinje, gnojni iscjedak iz maternice, smanjeni apetit, kuja pije puno vode dok mokri uredno.

Liječenje piometre

operativno odstranjivanje jajnika i maternice.

 

Tumori sisaTumor mliječne žlijezde ( sisa ) u kuje i mačke

Ovi tumori većinom nastaju pod utjecajem hormona i zato oboljevaju one ženke koje nisu sterilizirane ili su sterilizirane u kasnijoj dobi.

Simptomi tumora sisa u mačke i kuje

vlasnici zapravo ne primjećuju nikakve simptome na kuji ili mački osim kvržica oko bradavica.

Liječenje tumora mliječne žlijezde

samo operativno uklanjanje

 

Carski rezCarski rez u kuje i mačke

Ovaj kirurški zahvat radi u slučaju: prevelikog ploda, ploda koji je zapeo u porođajnom kanalu a nije ga moguće akušerskim pristupom izvući, ukoliko je došlo do torzije maternice, ako je termin za porod prošao te se sumnja na uginuće ploda i dr.

Dijagnoza se postavlja ultrazvučno i rendgenološki

 

 

 

Prolaps vagine ( izvala rodnice )

Predispoziciju na oboljenje imaju brahiocefalične pasmine pasa poput: Boxera i Boston terijera. Uzrok nastanka može biti kompleksan ali najčešće je vezan za slabljenje tkiva oko vagine. Ovaj poremećaj može se dogoditi i prilikom nasilnog razdvajanja kuje i mužjaka koji su u fazi parenja.

Simptomi izvale rodnice

učestalo ogledavanje stražnjeg dijela tijela, životinja se pokušava polizati u tom dijelu, može doći do poteškoća u mokrenju, vlasnici zapažaju veliku količinu tkiva u području vulve

Terapija izvale rodnice

je jedino operativna