Operacije uške u psa i mačke

karakteristična je po njihovoj građi i veličini. Najčešći uzroci kirurgije uške i uha su: hematom uške, teške kronične upale slušnog kanala i fizičke povrede.

Hematom uške ( operacija )Hematom uške

Ovo oboljenje redeovito nastaje kod pasa koji imaju velike uši obješene na dolje. Može nastati i u mačaka. Uzrok nastanka je povreda krvnih žila i istjecanje krvi iz njih između hrskavice i kože. Hematom uške posljedica je ušnih parazita, upala, i drugih uzroka svrbeža u uhu. Također može se dogoditi da prilikom stepavanja glave ili borbe sa drugom životinjom dođe do udarca po uhu i pucanja krvnih žila.

Simptomi hematoma uške

vlasnik zapaža: nelagodu u psa i mačke prilikom čega oni učestalo ali nježno stepavaju glavom kao da im je nešto stoji na glavi. Pri dodiru može se napipati otećenje na uški koje nije bolno niti temperirano.

Liječenje hematoma uške

može biti: konzervativno pomatanjem ali uspjeh je upitan i ovisi o veličini i položaju hematoma te operativno koje daje odlične rezultate.

Razderotine uške

Nastaju prilikom fizičke ozljede.

Simptomi razderane uške

jako krvarenje koje je teško zaustaviti. Psa i mačku krvarenje smeta pa pri tome stepavaju glavom što prouzrokuje daljnje pucanje krvnih žila i još jače krvarenje.

Terapija razderane uške

jedino kao operativna sanacija ozljeda.

Kronična upala uha ( slušnog kanala )

Nastaje kod učestalih i ponvljajućih upala slušnog kanala. Ovo stanje redovito nastaje ukoliko se ne otkrije pravi uzrok upale već se stalno terapira sa antibioticima i kortikosteroidima.

Simptomi kronične upale uha ( slušnog kanala )

povišena temperatura, apatija, slab sluh, neugodan miris iz uha, cijeđenje cerumena iz slušnog kanala i bolnost u području uha.

Terapija kronične upale uha ( slušnog kanala )

primarno je operativno uklanjanje cijelog slušnog kanala, dok uška ostaje netaknuta.