Ortopedija u psa i mačke

 

 

 

                                      Ortopedija

je grana veterinarske medicine koja se bavi oštećenjem ili degeneracijom mišićno- košćanog sustava. Svojim postupcima ona umanjuje ili otklanja posljedice trauma, kongenitalnih poremećaja, infekcija, ozljeda, degeneracija i tumora.

 

 

 

Trauma - prijelom kosti u mačkeTraume koščano-mišićnog sustava

-nastaju uslijed fizičke sile nad koščanim ili mišićnim sustavom. Prilikom toga nastupa napuknuće, puknuće ili istgnuće mišičja, lidamenata i tetiva ili napuknuće i puknuće kosti.  Neke ozljede mogu se sanirati konzervativno a to znači pomoću lijekova i udlaga ili gipsa dok je za druge ozljede potreban operativni zahvat. Kirurg odlučuje koja je metoda sanacije povrede najučinkovitija i najmanje traumatična za psa ili mačku. U slučaju operativnog zahvata koriste se brojni načini sanacije prijeloma poput: pločica, pinova, kirurških žica, vanjskih fiksatora i dr.

 

 

Uz traume dolje su navedeni najčešći slučajevi u ortopediji pasa:

 

luksacija pateleLukasacija patele

Luksacija patele je najčešće ortopedsko oboljenje u kućnih ljubimaca. Najčešće nastaje u malih pasmina pasa, dok rjeđe mogu oboliti i mačke i velike pasmine pasa. Lukasacija patele može biti madijalna ili lateralna. Medijalna luksacija javlja se u 80% slučajeva. Uzrok nastanka ovog oboljenja je smanjen kut inklinacije vrata bedrene kosti i smanjenje zakrivljenosti vrata bedrene kosti. Posljedično tome dolazi do povremenog uzdizanja patele iz žljeba i njezinog iskakanja iz zgloba što uzrokuje naglu i jaku bolnost u psa. Pas poslije toga šepa ovisno o snazi iskakanja i pritiska na epikondile od nekoliko minuta do nekoliko dana. Ukoliko je stanje više kronično najčešće se više ne pojavljuje ovakva jaka akutna bol već se prilikom trčanja vidi da je psu ostala nogica kao ispružena, pas par puta zašepa i kad se patela vrati u žlijeb on nastavlja svoju aktivnost.

Terapija luksacije patele jedino je moguća putem operacije gdje se radi produbljenje zglobne površine i zatezanje ligamanata ( transpozicija tibijalnog tuberkula ). Postoje 4 stupnja degeneracije lukasacije patele i oni se prvenstveno razvijaju sa starošću procesa. Upravo iz tog razloga preporuča se što prije obaviti operativni zahvat kako bi uspješnost operacije bila veća.

Puknuće prednjeg križnog ligamenta ( crucate ligament )

Možemo reći da i ovo oboljenje pripada u izrazito često oboljenje pasa. Puknuće križnog ligamenta može biti djelomično ili potpuno no u oba dva slučaja nastupa bolnost i šepanje. Napuknuće ili puknuće nastaje u trenutku velike sile na koljeno npr. kad pas trći nizbrdo i naglo zastane ili prilikom trčanja zapne u rupu. Nakon što akutna bolnost prođe, kroz par dana,  pas naizgled počne hodati uredno, pogotovo ukoliko se radi o lakšim psima do 15 kg. Međutim, nestabilnost zgloba ostaje što sa vremenom uzrokuje sve veću degeneraciju zgloba. Iz tog razloga preporuća se operativni zahvat uraditi što prije. Danas postoje brojne metode sanacije puknuća križnog ligamenta npr: extra artikularna stabilizacija prednjek križnog ligamenta, tehnika fibularne transpozicije, intra artikularna stabilizacija prednjeg križnog ligamenta, TPLO ( tibial plateau-leveling ostotomy ), TWO ( Tibial wedge ostectomy ) TTO ( triple tibial ostotomy). Na kirurgu je da se odlući koju od navedenih metoda će koristiti u sanaciji puknuća prednjeg križnog ligamenta.