Pretraga mokraće

 

Pretraga mokraće

pripada najjeftinijim metodama dijagnostike. Putem ove pretrage dobiva se veliki broj informacija o bubrezima, mokraćnom mjehuru ali i općem stanju organizma. Neizbježna je metoda prilikom dijagnosticiranja mokraćnih kamenaca i kristala, pielonefritisa, pH mokraće ali i cijelog organizma, vrsti patogenih mikroorganizma u mokraćnom sustavu te pojedinih genetskih oboljenja pojedinih pasmina pasa.

 

 

Pretraga mokraće

U laboratoriju Veterinarske bolnice

radi se obrada i analiza mokraće koju su ili donjeli vlasnici ili je uzeta kateterizacijom ili cisticentezom u našoj veterinarskoj ambulanti.

 

 

Pretraga mokraćeMetoda dobivanja mokraće

ovisi o vrsti pretrage.Ukoliko se radi: opća pretraga, sediment, biokemijska analiza, kristali ili kamenci nije potrebna sterilna mokraća pa je dovoljno ispod životinje postaviti metalnu posudu prilikom mokrenja i donijeti je što prije u ambulantu. Ukoliko životinja iz nekog razloga ne može mokriti a nije nam potrebna sterilna mokraća ili su nam potrebni uzorci mokraće prije i poslije ulijevanja sjemenovoda u mokraćnu cijev onda se radi kateterizacija. Kad nam je potrebna sterilna mokraća radi izrade antibiograma najčešće koristimo metodu cisticenteze.

 

U sklopu kompletne pretrage mokraće Veterinarska bolnica radi slijedeće analize:

opća pretraga mokraće

pretraga sedimenta mokraće

biokemijska pretraga mokraće

pretraga na kristale i kamence

Kemijska pretraga zamućenja

Pretraga na patološke mikroorganizme

Antibiogram mokraće