Stres i utjecaj stresa na kožu

Psi i mačke mogu na razne stvari reagirati različitom jačinom stresa. Stres može uzrokovati pad općeg imuniteta ali i promjene u ponašanju. Kod pada imuniteta, koža koja je najviše u kontaktu sa vanjskim svijetom a time i prva linija obrane od mikroorganizama i toksina može reagirati većom primljivošću odnoslo slabijom obranom. Sukladno time može doći do jačeg opadanja dlake, obolijevanja od kožnih infekcija, različitih alergijskih stanja i dr.

Promjena ponašanja uslijed stresa

Psi a još češće mačke na stres mogu reagirati promjenom ponašanja. U njih se to može očitavati u obliku učestalog lizanja pojedinog dijela tijela. Tako mačke najčešće ližu trbuh sa kojega čupaju dlaku sve dok svu dlaku ne odstrane sa kože. Koža na tom mjestu najčešće nema nikakvih promjena. Ukoliko se stres nastavi lizanje i čupanje dlake dalje se nastavlja prema vratu. Kod psa najčešće se lizanje pojavljuje na prednjim šapicama a potom i na stražnjim.

Liječenje stresa

najbolje bi bilo pronaći uzrok stresa i otkloniti ga, no ponekad to nije moguće. Na tržištu postoje lijekovi koji na bazi feromona smiruju životinje i tako im pružaju osječaj zadovoljstva. Ukoliko to ne pomogne trebalo bi se probati više pozabaviti sa svojim mezimcem kako bi osjetio da je ponovno u centru pažnje, u tom slučaju moguće je da zaboravi na prvobitan stres. Kao zadnja opcija ostaje stavljanje  ovratnika kako bi se spriječilo daljnje ozljeđivanje.

 

NEKI PSI ZNAJU REAGIRATI NA PODRAŽAJ STRESA LIZANJEM POJEDINIH DIJELOVA TIJELA. TAKVO PONAŠANJE IH UMIRUJE I DAJE IM OSJEĆAJ ZADOVOLJSTVA. PRESTANKOM STRESA PRESTAJE I LIZANJE.