Loading Now
×

Stomatologija

Stomatologija je grana Veterinarske medicine koja obuhvaća sve što je vezano za probleme sa zubima. Najčešći problem zbog kojeg nam vlasnici navraćaju je zubni kamenac.

Kako nastaje zubni kamenac u psa i mačke
Bolesti zuba u pasa i mačaka gotovo su identični onima u ljudi. Najčešći problemi sa kojima se susrećemo je stvaranje plaka na koji se potom lijepi zubni kamenac. Plak je svjetlo žute boje i lako se skine kad se sa noktom postruže po zubima. Stvaranje plaka nastaje iz razloga što u današnje vrijeme psi i mačke držani u kući ili dvorištu nemaju više pristup kostima u svojoj prehrani. Svima nam je dobro poznato, pas potječe od vuka. U prirodi vuk je mesojed i hrani se sirovim mesom. Kada uhvati lovinu prvo se nahrani mesom, a potom grize kosti koje ukoliko odmah ne ogloda skriva za kasnije. Kost na sebi ima hrskavice i dio tetiva. Hrskavice koje skida sa zglobova koristi za izgradnju vlastitih hrskavica, a tetive koje su žilave žvače sa stražnjim zubima ili čupa sa sjekutićima. Skidajući hrskavice on struže po zubima i desnima što s jedne strane skida plak sa zuba i kamenac se nama za što uhvatiti a s druge strane jača desni. Ovisno o količini plaka na zubima te potrebi za hrskavicom ovisi i zainteresiranost psa za kost. Dakle, ukoliko plaka gotovo i nema pas će kost gristi kratko taj dan, možda malo idući dan, no ukoliko se radi o velikoj količini plaka, pas osjeća veliku potrebu za glodanjem kosti pa ono može trajati i više sati kroz nekoliko dana.

zubi1 Stomatologija

Zašto nisu najbolji prijatelji moj pas i kost?
Vlasnici se često zbune pa ponude kost psu koji ima veliku količinu zubnog kamenca, no na njihovo iznenađenje pas uopće nije zainteresiran za kost. Zašto? Zamislite sebe sa ranama po desnima i gnojnom upalom desni. Biste li vi tada željeli jesti kuhani kukuruz u klipu ili neku drugu tvrdu hranu koju treba oglodati? Sigurno ne bi. Pa tako ni pas. Kada se pojavi zubni kamenac to postaje problem kojeg redovito može riješiti samo veterinar. Pas tada postaje nemoćan i ovisan o vlasniku hoće li zajedno posjetiti veterinara.

Zubni kamenac u psa
Zubni kamenac u psa izgleda žuto-smeđe do crne boje ovisno o vrsti i količini minerala od kojih je kamenac građen. Najčešće pogađa očnjake i sjekutiće, a potom kutnjake. Vlasnici često prvo zamjećuju loš zadah iz usta psa i to pripisuju nečem normalnom “pa to je ipak pas”. Međutim, loš zadah iz usta znači da Vaš pas nema više samo problem sa zubnim kamencem već da se počela stvarati i upala. Upala nastaje iz razloga što zubni kamenac prvenstveno se hvata na mjestu gdje počinju desni. Što se u kamenac taloži više minerala on postaje veći, a što je kamenac veći, veća je i površina za hvatanje novih većih količina minerala koji opet povećavaju površinu zubnog kamenca. Ovim mehanizmom zubni kamenac raste u dva smjera: prema desnima i prema vrhu zuba.

Zubni kamenac kao uzrok oboljenja ostalih unutarnjih organa
Mikro prostor između zuba i desni se pod utjecajem ( uguravanjem ) zubnog kamenca povećava što omogućuje bakterijama, virusima i gljivicama zadržavanje u tom prostoru, lučenju toksina

i stvaranju upale. U ovom stadiju, Vaš kućni ljubimac ima loš zadah. Dakle, loš zadah = gnojna upala desni. U početku upala ostaje lokalizirana samo u usnoj šupljini no ubrzo mikroorganizmi prodiru u krv i upala postaje generalizirana. Ovisno o snazi imunološkog sustava i vrsti mikroorgaizma, organizam se još neko vrijeme brani i mikroorganizme drži pod kontrolom, međutim s vremenom i sve većim brojem i vrstom mikroorganizama imunološki sustav posustaje i javljaju se bolesti pojedinih unutarnjih organa: bubrezi, srce, jetra…

Zubni kamenac uzrok oboljenja okolnih struktura

ZUBI2 Stomatologija

Zbog velike količine zubnog kamenca i jake upale moguće je stvaranje paradentoze, resorbcije zubne alveole, lize ( otapanja ) okolnih kosti.

zubi3 Stomatologija

Ovo stanje dijagnosticira se rendgenskim snimanjem zuba i okolnih struktora

zubi4 Stomatologija

Ovakvi problemi zahtjevaju daleko je zahvate odnosno čeljusnu kirurgiju kako bi se problem riješio.

zubi5 Stomatologija

Simptomi ovdje nastupaju naglo, pas prestaje sa jelom, dolazi do povišene temperature i često vlasnici zamjećuju otečenje pa cijeđenje gnoja u području oko ustiju. U pojedinih slučajeva dovoljno je napraviti kiretažu kosti, ali ponekad patologija zahtjeva i plastičnu kirurgiju kako bi se premostio deficit struktura uništenih upalom.

Mog psa / mačku ništa ne boli zubni kamenac!
Vrlo kriva pretpostavka vlasnika. Svaka upala boli svako živo biće pa tako i Vašeg psa. To što psi na kroničnu bol nama naizgled reagiraju otupljujuče, to ne znači da ga to niša ne boli. Samo se sjetite gore navedenog “Zašto nisu najbolji prijatelji moj pas i kost?” Razmislite malo, zašto Vaš pas izbjegava jesti bilo što tvrđe, zašto u igri više ne nosi lopticu, zašto vam više ne da ga dragate po njušci? ili Vas ujede kad mu priđete ustima ili želite počešljati njuškicu? Oni to ne rade jer su stari i čangrizavi već radi boli koju mu nanosite nesvjesno.

Mene smeta neugodan zadah iz usta psa, možemo li to riješiti pepermint sprejom ili antibiotikom?
Ne, nikada. Takve stvari samo privremeno ublažuju pravo stanje. Pepermint djeluje nekoliko minuta, a antibiotik uništi dio infekcije koja se vrlo brzo po prestanku davanja antibiotika ponovno vrača nazad. Ovim postupcima olakšavate sebi, ali ne i njima.

Bojim se kosti! Smije li to pas uopće jesti?
Vrlo je logično da se vlasnici boje dati psu kost iz razloga što kost može zapeti u probavnom traktu i napraviti obstrukciju probavnog sustava, rupturu crijeva, zapletaj crijeva i brojne druge patologije. Važno je znati, kakve kosti pas smije dobiti, kad i kako pripremljene, a to opet ovisi o veličini psa, njegovoj snazi čeljusti da zdrobi kost. Ukoliko se vlasnici pridržavaju savjeta o načinu davanja kosti psu onda nema nikakvog straha od gore navedenih problema.

Oni vlasnici koji imaju neugodna iskustva sa davanjem kosti psima, mogu alternativu pronaći i u pet shop-ovima gdje postoji veliki izbor glodalica za pse, koje će im također pomoći u prevenciji stvaranja plaka odnosno zubnog kamenca.

Ostali  problemi koji se javljaju vezano za zube:

Pucanje zuba kao posljedica grižnje pretvrdih stvari i udaraca-traume.
Problem najčešće zahvaća očnjake dok rjeđe ostale zube. Problemi u pravilu ne nastupaju ukoliko se radi samo o oštećenju zubnog cementa. Jedini problem tada može biti oštećenje okolnog tkiva (usana i jezika) uslijed oštre plohe koja grebe okolinu. Problem se rješava zaglađivanjem površine zuba. U koliko je došlo do pucanja zubne krune sa oštećenjem zubnog cenmenta i dentina patološki mikroorganizmi imaju otvoreni put prema pulpi gdje mogu uzrokovati upalu koja se dalje širi na zubnu alveolu i okolne kosti. Zatvaranje zuba je moguće, međutim pri tome moramo biti svjesni da se radi o psu i svako imalo jači zagriz može opet dovesti do pucanja na istom mjestu. Ovo dalje znači da se takvim psima daje samo mekana hrana, nema igre sa lovi drvo,frizbi… a to opet za sobom vodi da takav pas ima veliku predispoziciju za stvaranjem palaka i kamenca jer ne smije dobivati kosti ili tvrde poslastice. Takvi psi postaju redoviti pacijenti za čišćenju zubnog kamenca pod anestezijom pa je odluka na vlasniku želi li doista zatvarati prijelom ili taj zub izvaditi i pustiti psa starim navikama i prehrani koja štiti zube prirodnim putem.

Karijes zuba
Vrlo rijetka patologija u psa. Prvenstveno nastaje pucanjem dijela zuba što je gore navedeno.

Krivi zagriz
Pojava karakteristična za pojedine pasmine: shar-pei, buldozi, pekinezeri… Ovaj problem nije samo estetski već i medicinski iz razloga što takvi psi ne mogu žvakati hranu pravilno, ne mogu si čisti  zube prirodnim putem pa sami vlasnici moraju zanati da prilikom odabira takvog psa trebaju voditi računa da će tom psu morati priuštiti češće odlaske veterinaru radi ultrazvučnog čišćenja zubnog kamenca.

Ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca u psa
Takvo čišćenje zubnog kamenca zahtjeva sedaciju kako bi pas bio apsolutno miran i kako bi se mogao počistiti prostor između zuba kao i prostor sa unutarnje strane zuba. Provodi se posebnim aparatom koji radi na bazi visoke frekvencije zvuka što izaziva vibracije koje drobe kamenac, ali ne oštećuju zubnu caklinu.