Loading Now
×

Šišanje psa i mačke

Kupanje, šišanje, češljanje i iščešljavanje te ostali kozmetički tretmani

 Vrlo važan segment u zdravlju pasa i mačaka je njega kože i dlačnog pokrivača. Učestalost kupanja, češljanja i šišanja ovise ne samo o vrsti i pasmini životinje već i o njihovim navikama i aktivnostima. Tako izložbeni primjerci iziskuju više vremena i truda nego obiteljski ljubimci, ali osnovna njega dlake neophodna je svima.

Kupanje psa i mačke 

 kupanje Šišanje psa i mačkeVoditi računa o čistoći je sasvim opravdano, ali ne treba pretjerivati. Poznato je da, na primjer, mačke samostalno čiste i uređuju svoju dlaku i u većini slučajeva nisu ljubitelji vode, pa sam proces kupanja mačaka može biti loše iskustvo i za vlasnika i za macu, stoga je ponekad to bolje prepustiti iskusnijima.

Treba li mačku kupati i koliko često, ovisi o više faktora npr. izlazi li van, ima li dugu ili kratku dlaku, ima li zdravstvenih problema itd. U svakom slučaju što rijeđe to bolje. Nije nužno uvijek koristiti šampone, ponekad je dovoljno samo dlaku isprati čistom vodom npr.za kišnog vremena, ako mačka izazi van. Dugodlake mace su malo zahtjevnije jer kupanje podrazumijeva i izčešljavanje pri čemu treba koristiti adekvatne šampone i češljeve, kako se ne bi oštetila nježna koža, a to iziskuje znanja, vremena i strpljenja.

kupanje1 Šišanje psa i mačkeKod pasa je slično, preporučljivo je kupanje šamponima svesti na minimum i to 2-3x godišnje, ako izuzmemo nezgodne situcije ili medicinski opravdane tretmane. Šamponi se biraju ovisno o duljini i kvaliteti dlake te osjetljivosti kože, nikako ne koristiti ljudski pa ni dječiji šampon jer mogu isušiti pseću košu. Obično su dva uzastopna šamponiranja dovoljna, važno je samo temeljito isprati. Tijekom kupanja potrebno je pripaziti kako voda ne bi ulazila u uši i oči što može izazvati iritaciju i nemir životinje. Kupanje valikih pasa u vlastitom domu može biti nezgodno i naporno pa nam se možete obratiti za pomoć.

ČEŠLJANJE I IŠČEŠLJAVANJE

Uloga češljanja nije isključivo higijenska već je i emotivna i terapijska. Osim uklanjanja otpale dlake, češljanjem se potiče cirkulacija u koži, što pomaže boljoj ishrani i kvaliteti dlake i kože. Dugodlake pse i mačke treba redovito češljati odmalena kako bi se navikli na tretman, a na taj način produbljuje se odnos između vlasnika i ljubimca, stječe se povjerenje i sigurnost. Ponekad i uz sav trud koji vlasnici samostalno ulažu u njegu svog ljubimca rezultati nisu zadovoljavajući, tj. u periodu linjanja otpale dlake može biti posvuda bez obzira na redovito češljanje. Tada nam se slobodno obratite, rado ćemo pomoći, jer postoji način da se proces malo ubrza izčešljavanjem podlake posebno prilagođenim četkama i češljevima.

Posebnu pažnju treba obratiti na one kućne ljubimce koji se nikako ne mogu priviknuti na češljanje ili kupanje pa ih je ponekad i potrebno sedirati kako bi se stres sveo na minimum.