Loading Now
×

Zanimljivosti

                Pas i mačka zajedno!

Vrlo često pitanje vlasnika koji već imaju psa ili mačku pa žele nabaviti onu drugu vrstu. Istina je da se u pravilu pas i mačka dobro slažu. Zašto u pravilu? Puno ovisi o samom vlasniku.

Pas u kući

U koliko vlasnik već ima psa, a želi nabaviti mačku postavlja se pitanje da li je vlasnik već prije odgojio svog psa da ne reagira agresivno na mačke ili da li je na to uopće nije obraćao pažnju? U koliko od prije pas na mačke reagira izrazito agresivno onda nabava mačke i nije najpametnija ideja jer će se naći trenutak kad pas bude sam sa mačkom i može napraviti ono što se ne usudi pred vlasnikom. U koliko je vlasnik u naprijed već svog psa odgojio da se mačka ne natjerava, na njih ne laje onda adaptacija na novog mezimca neće biti teška. Potrebno ih je samo zajedno primiti i jednog i drugog istovremeno maziti, istovremeno im dati hranu kako se ne bi razvila ljubomora. Svako lajanje i režanje na mačku zahtjeva prijekor od vlasnika.

Mačka u kući

U koliko je mačka bila u kući, a dolazi pas ( posebno štene ) ono može biti i pretjerano razigrano što naravno mački smeta. U tom slučaju potrebno je psa naučiti da mačka ne voli grubu igru, da joj mora pristupati polagano šapom ne poklopiti šapom. Ovdje veliku ulogu igra vlasnik koji psa mora naučiti do koje granice se pas smije igrati sa mačkom.

Krivo tumačenje vlasnika

Događalo nam se da vlasnici totalno krivo procijene situaciju koja se dogodila u njihovoj odsutnosti. Iznijeti ćemo vam dvije priče koje su nam došle u Hospivet.

1 Zanimljivosti1. Sav uzrujan ulazi vlasnik sa mačkom u naručju punom krvi i krivi sebe što je mačku ostavio samu sa stafordom. Mačka ima svega malo više od 3 mjeseca. Cijela glava joj je krvava usljed kompletno razderanih frontalnog,maxilarnog i etmoidnog sinusa. Zbog užasa kako mačka izgleda vlasnik je nije htio niti odmah u Hospivet donjeti misleći da će ubrzo uginuti. Kada se to nije dogodilo, doveo nam ju je na pregled ( eutanaziju ) vjerujući da se tako što ne može više spasiti. Mačka je bila sedirana, rendgenološki snimljena a potom i operirana. Kada je vlasnik ponovno vidio svoju macu nije mogao vjerovati da joj glavica opet izgleda normalno i da će moći dalje noramlno živjeti. Na kraju nas je upitao kako to da ju je staford tako unakazio kad su bili tako dobri prijatelji? Iz vlasnikove priče saznajemo kako je staford dobio za jesti a mačka se 2 puta zaletila prema njemu u njegovu zdjelicu; on joj nije ništa nikad učinio jer je to znala raditi i prije, ali zašto je sad tako reagirao? Po nalazu pregleda mačke ustanovili smo da pas uopće nije bio krvi, dapaće mačka, koja je i inaće prema svima u kući ( a ne samo psu ) znala biti arogantna, zaletila se prema stahordu i na pločicama nije mogla pravovremeno stati. Staford je imao otvorena usta jer je jeo, ali se tako i često igrao sa njom, a mačka je zapela na očnjak i pod snagom zaleta očnjak joj je probio sinus te razderao kompletno lice. Krivo tumačenje vlasnika odmah je optužilo jačeg tj. psa koji uopće nije bio kriv. Iz tog se razloga zahvaljujemo vlasniku što nam je dopustio prikazati njegov kućni video ( http://youtu.be/lSlrB9K-7_E ) igre staforda i mačke i ispričati priču kako i drugi vlasnici ne bi počinili istu grešku.

2. Druga priča je o mladom stafordu i pudlici. Vlasnik nam ulazi u Hospivet sav u krvi i pudlicu nosi u rukama koja je isto puna krvi. Sav uzrujan objašnjava kako je staford napao pudlicu i da mu je cijeli dnevni boravak pošprican krvi, te da je cijela njuša staforda također u krvi. Vlasnik navodi kako je staforda izrazito oštro fizički kaznio. Nakon pregleda ustanovili smo da staford uopće nije kriv. Stara pudlica imala je loše zube pune kamenca te da se očnjak odvalio a uslijed jake upale iz tog područja jako i dugo je krvarilo. Staford je očito htio pomoći lizanjem pudlice od kuda na njegovoj njuški puno krvi, a zidovi po dnevnom boravku, bili su puni krvi jer je pudlica, stepavala, glavu kako joj je smetala velika količina krvi u ustima. Nakon sanacije pudlica je bila dobro, vlasnik se osjećao izrazito krivim što je kaznio staforda koji je samo htio pomoći svoj prijatelju.

Vlasnici budite oprezni! prije kažnjavanja svog mezimca koji je put bolje posavjetovati se sa stručnom osobom. Oni to pamte dugo, a kasnije je teško ispraviti svoju grešku.

 Da li svi, baš svi mogu postati prijatelji!

Zanimljivo nam je ispričati priču o vlasnici jednog psa koja je sasvim slučajno naletjela na malog vrapčića koji je pao iz gnijezda i još nije mogao letjeti. Kako je vidjela da je malečki u opasnosti od ostalih životinja odmah ga je prigrlila i dovela na pregled kako bi dobila daljnje informacije kako postupati sa tako malom ptičicom. Nakon mjesec dana ponosno su se došli pokazati kako su narasli, kako su narasla letna perja i koliko smo se udebelili.

ptica-kod-veterinara Zanimljivosti

pregled ptica

Međutim, u fazi tog kratkog odrastanja malescki je imao prekrasno društvo. U kući ga je prihvatila i kujica s kojom se on rado igrao. Da je doista moguće razviti jedno lijepo prijateljstvo između male ptičice i za nju velikog psa pogledajte sami:

https://www.facebook.com/dozzyca/videos/vb.753361701/10153439245651702/?type=3&theater