Loading Now
×

Torzija želuca u psa

je stanje u kojem dolazi do rotacije želuca oko svoje osi. Torziji želuca prethodi dilatacija želuca. Najčešće pasmine pasa koje to pogađa su one sa dubokim prsnim košem kao npr: doga, hrt, bokser, njemački ovčari, šnauceri… iako se može dogoditi i u drugih pasmina. Ovakvo stanje najčešće nastaje nakon punjenja želuca sa hranom /vodom te potom igranjem (skakanje, prevrtanje po podu..). Rastezanjem želućne stjenke dolazi i do natezanja ligamenata, poremećaja u motilitetu želuca te zaokretanja želuca oko svoje osi.

Simptomi torzije želuca

torzija-želuca Torzija želuca u psaSimptomi nastupaju vrlo brzo, a vlasnici primjećuju da je pas napuhan, da se ne može namjestiti da bi legao, stalno se ogledava prema trbuhu, postaju sve nemirniji te od bolnosti počinju cviliti. Uslijed jakog rastezanja stjenke želuca pas ima potrebu povratiti, međutim kako je došlo do rotacije ( torzije ) želuca izbaciti može samo malo sline. Kako je želudac mehanički zatvoren i sa prednjei sa stražnje strane dolazi do daljnjeg naglog stvaranja plinova. Želudac počinje pritiskati na jetru, potom na pluća pa se počinje zamječivati i otežano disanje ( dahtanje ). Ovakvi simptomi razvijaju se unutar 20 min.

Liječenje torzije želuca

U koliko nije moguće napraviti repoziciju ( povratak u prvobitan položaj ) metodom valjanja onda odmah treba pristupiti operativnom zahvatu. Prva pomoć može biti i punkcija kako bi se ispustili plinovi i smanjio pritisak na želučnu stjenku a samim time i pritisak na velike krvne žile.

torzija-i-dilatacija-želuca-u-psa Torzija želuca u psa

Pritiskom na velike krvne žile dolazi do zaustavljanja povrata venozne krvi u srca, a time se značajno smanjuje količina krvi koju srce dalje pumpa u arterije. SAm želudac više ne dobiva dovoljno krvi što dovodi do vrlo brzog odumiranja želučne sluznice.

torzija-želuca1 Torzija želuca u psa

Tijekom operativnog zahvata pregledava se cijela trbušna šupljina kako bi se zašile sve  eventualna rupe nastale od pucanja omentuma uslijed okretanja želuca.

torzija-želuca-i-dilatacija Torzija želuca u psaPromjena boje želuca u dijelu gdje je nastupila staza ( prekid cirkulacije ) krvi.

torzija-i-dilatacija-želuca Torzija želuca u psa

Po završetku operacije radi se gastropeksija ( šivanje želuca za zadnje rebro ) kako bi se smanjila mogućnost povratka torzije želuca