Bolesti srca u psa i mačke najčešće kreću u dobi od oko 7 godina

Bolesti srca i EKG snimanje

 

EKG snimanje obavlja se u veterinarskoj ambulanti

koja je u sklopu Veterinarska bolnice i za razliku od prije, napravila je veliki iskorak. Danas postoji elektrokardiografski aparat koji je primijenjen za rad u veterinarskoj ambulanti pa se bolesti srca u psa i mačke mogu utvrditi i odrediti pravilnu terapiju.

EKG danas i prije

Ranije se nije razmišljalo da kućni ljubimac može imati problem sa srcem. Razvojem brige o zdravlju psa ili mačke, sumnja da li je pas ili mačka bolestan radi srčanih tegoba, utvrđivalo se na osnovi jednog ili više simptoma: plavilo sluznica, promjena bila, tekućina u trbušnoj šupljini, kašalj, šlajm, povraćanje, padanje u nesvijest, bezvoljnost, teško disanje, nemir, otežano kretanje, otečenje nogu, povišena temperatura,  i drugo. Rendgenologija u veterinarskoj ambulanti, doprinjela je, i danas se koristi u dijagnosticiranju srčanih bolesti. Najsigurnija i najbolja dijagnostika srčanih oboljenja je na osnovi elektrokardiograma, kojim se danas može dijagnosticirati  745 bolesti srca u pasa.

Snimanje EKG-om

Elektrokardiogram je aparat pomoću kojeg se utvrđuju elektrofiziološke osnove srčanog mišića. Pretraga u psa ili mačke provodi se u veterinarskoj ambulanti. Prilikom pretrage, kućni ljubimac ne osjeća bol. Pretraga traje 15 do 30 minuta u koje vrijeme pas ili mačka moraju ležati. Da bi se dobio što bolji rezultat pretrage, kućni ljubimac mora biti miran tijekom snimanja.

Većinom pas ili mačka imaju najveće povjerenje u svog vlasnika. Radi toga, kućni ljubimac će biti opušteniji i mirniji tijekom snimanja uz prisustvo vlasnika. Kod takvog psa ili mačke, nije potrebna narkoza (sedacija) kod takvih životinja pa u našoj veterinarskoj ambulanti najradije tako i radimo.

Ponekad, grubim nastupom, lošim iskustvom psa ili mačke, zooetički nepripremjenog pacijenta u veterinarskoj ambulanti, tada i neovisno o prisustvu vlasnika i dobrog snimanja, pas ili mačka davati će loše dijagnostičke rezultate a o tome ovisi svrsishodna vrsta terapije.

 

Bolesti srca i njihovo utvrđivanje

Bolesti srca mogu biti uzrokovane nasljednim bolestima psa i, ili stjecanjem tijekom života. Za život psa je jednako važno i jedno i drugo, no učestalije su bolesti koje nastaju tijekom života. Razlog tome je što mnoge bolesti utječu na srce, pogotovo ukoliko se radi o bolestima koje traju već duže vrijeme.

Srčani paraziti

Osim organskih bolesti, pas može imati bolesno srce i radi parazita. Paraziti će mehanički onemogućiti rad srca no ova bolest nije značajna samo za psa nego i za vlasnika. Radi se o vrsti parazita koji se s psa može prenjeti na vlasnika pa se bolest srca s psa prenosi na vlasnika.

Nasljednje i stečene srčane bolesti

Bolesti srca mogu biti uzrokovane nasljednim bolestima psa i, ili stjecanjem tijekom života. Za život psa je jednako važno i jedno i drugo, no učestalije su bolesti koje nastaju tijekom života. Razlog tome je što mnoge bolesti utječu na srce, pogotovo ukoliko se radi o bolestima koje traju već duže vrijeme.

Nekoliko bolesti srca uzrokovano raznim oboljenjima koja smo dijagnosticirali u veterinarskoj ambulanti kardiologije:

–          kronične bolesti pluća

–          upala bronha

–          upala pluća

–          bolest dušnika

–          embolija pluća

–          amiloidoza bubrega

–          hemangiosarkom

–          oštećenje cirkulacije organizma

–          debljina

–          eklampsija lažne laktacije kuja

–          upala gušteraće

–          infekcija

–          anemije

–          središnjeg živčanog sustava

Genestske srčane bolesti

Neke srčane genetske bolesti koja smo dijagnosticirali u veterinarskoj ambulanti kardiologije:

–          suženje aorte

–          ductus arteriosus persistens

–          greške provodljivosti vezane uz neke vrste (bigl)

Učestale srčane bolesti u psa i mačke

Ostale učestalije bolesti srca koje smo dijagnosticirali u veterinarskoj ambulanti kardiologije:

–          oštećenje Tawara krak

–          koronarna skleroza

–          dilatativna kardiomiopatija

–          problem nakon uzimanja krvi iz srca

–          upala zalistaka

–          tumori

–          trauma

–          fibroze osrčja

–          srčani infarkt

–          posljedica terapije različitih tumora

–          oštećenje cirkulacije srca

 

Lječenje srčanih bolesti u psa i mačke

Veterinarska ambulanta će na osnovi uzroka i nalaza EKG-a odrediti liječenje. Ukoliko se radi o bolestima koje su uzrokovale srčane probleme, liječiti će se i  bolest zbog kojeg je došlo do bolesnog srca ali istovremeno se može olakšati i srcu u njegovom radu. Kućni ljubimac će takvim načinom liječenja lakše prebroditi bolest ali i održat  zdravo srce  nakon izliječene primarne bolesti, npr. bolesti bubrega, jetre, anemije i drugo.

Pas može imati srčane probleme vezane na različite vanjske uzroke kao npr. bolesti središnjeg živčanog sustava, neadekvatna ishrana i drugo. U takvim slučajevima, liječenje se provodi ali, bez specifičnih lijekova za srce.

Kućni ljubimac koji duže boluje od srčanih bolesti, bilo da su nastale nakon preboljenih drugih bolesti, ili da se  radi o starijoj životinji, veterinarska ambulanta će odrediti specifičnu vrstu terapije u vidu tableta i pravilnom ishranom.