Loading Now
×

Kastracija – akcija

Kastracija – akcija

Povodom sezone tjeranja kuja i mačaka Veterinarska bolnica odlučila se pokrenuti akciju KASTRACIJE muških životinja sa svrhom očuvanja zdravlja kućnih ljubimaca i produljenja njihovog životnog vijeka. Kako se još uvijek u gradu tjera veliki broj kuja i mačaka mužjaci su izloženi stalnim mirisima koje ženke ostavljaju za sobom.

Ovakvi mirisi dovode do skupljanja više pasa i mačaka na jednu hrpu što može dovesti do agresije među mužjacima uslijed konkurencije za parenjem. Također, vrlo često se događa da mužjaci odlutaju ili za ženkom koja se tjera ili za mirisima kako bi pronašli ženku koja je u fazi tjeranja.

Tjeranje u kuje traje u pravilu 3-4 tjedna, dok u mačaka ciklus traje 7 dana potom 7 dana pauze pa ponovno 7 dana tjeranja. Ako se uzme u obzir veliki broj kućnih ljubimaca koji se ne tjeraju u isto vrijeme vidimo da su mužjaci veliki dio godine bombardirni brojnim za njih uznemirujućim  mirisima. Ovakvo neprestano uznemiravanje dovodi mužjaka od zbunjenosti i smanjenog apetita do agresije prema drugim životinjama ili vlasniku koji ga pokušava obuzdati pa čak i do bolesti vezanih uz prostatu i nesretnih slučajeva uslijed lutanja. Kastracijom se otklanjaju gore navedeni problemi i dobiva pravi kućni ljubimac koji nije opterećen sa nagonom za preživljavanje svoje vrste.

Kastracija podrazumijeva kirurško odstranjivanje testisa u mužjaka.

Akcija se provodi i radi osvješćivanja vlasnika kućnih ljubimaca na sve veći i veći broj napuštenih životinja koje nisu imale sreću naći svoj topli dom.

Akcija kastracije traje 01.12.2013- 31.12.2013. godine a akcijske cijene su smanjene za 30% od redovnih. Više o tome pogledajte na: http://akcija.veterinarska-bolnica.hr/